Wat is menstruatie ondergoed? - Sliponline
Laden...
  • Lorem ipsum

Wat is menstruatie ondergoed?

7 Sep 2022
door Melanie

Menstruatieondergoed, je ziet het steeds vaker voorbij komen. Maar ik zie je denken, wat is het? Doormiddel van deze blog zal ik het je stapsgewijs proberen uit te leggen.

Menstruatieondergoed zijn onderbroeken die ook absorberen. Je kan ze dragen tijdens de dagen dat je ongesteld bent of voor de opvang van witverlies of urineverlies. Er zit in het kruis van het ondergoed een absorberende laag (of meerdere) verwerkt. Soms ligt die absorberende laag erop, soms zit het verstopt tussen de lagen stof van de onderbroek. Meestal is er ook een waterdichte ademende laag in PUL (Poly Ethaan Laminaat) die het vocht tegenhoudt zonder te verstikken. De absorberende en waterdichte lagen zijn bij menstruatieondergoed altijd vastgenaaid aan de onderbroek. Het is dus een soort all-in-one, alles hangt vast aan elkaar.

Waarom menstruatieondergoed?

Men draagt het ondergoed voornamelijk om kleine lekjes op te vangen of als volwaardig alternatief voor (nacht)maandverband.

Er zijn veel verschillende soorten menstruatieonderbroeken.

Sommige zijn heel dun en zien er net uit als 'gewoon' ondergoed. Je merkt nauwelijks dat er een extra absorberende laag in zit. Deze absorberen meestal niet zo veel. 

  • voor vrouwen met minder hevig bloedverlies
  • tijdens de minder zware dagen van de menstruatie
  • als back-up als je een tampon gebruikt
  • als alternatief inlegkruisje voor de opvang van witverlies of licht urineverlies

Bij andere menstruatieonderbroeken zit er een maandverband op maat gemaakt in de onderbroek genaaid. Deze absorberen veel en kunnen zelfs bij hevige ongesteldheid en 's nachts gebruikt worden.

Wanneer is het handig?

  • tijdens het sporten. Geen verschuivend maandverband
  • tijdens het omkleden in een gemeenschappelijke kleedkamer: niemand ziet het
  • tijdens het fietsen: geen hinder van de sluiting van maandverband
  • als het warm is: frisser dan maandverband, zowel wegwerp als wasbaar
  • bij beweeglijke vrouwen, bijvoorbeeld 's nachts. Het blijft beter zitten dan een los maandverband of inlegkruisje
  • als maandverbanden of inlegkruisjes je irriteren. Je voelt het niet zitten
  • Mocht je als meisje bang zijn dat je gaat doorlekken op school

Wassen

  • Eerst: koude voorwas/laten weken in koud water/afspoelen onder de koude kraan. Als je menstruatieondergoed met bloedvlekken onmiddellijk in de warme was stopt, stollen de eiwitten in het bloed en krijg je de vlekken er niet meer uit
  • wassen op 60° zodat je onderbroeken weer helemaal hygiënisch schoon zijn
  • lang programma met voldoende wasmiddel 
  • vermijd wasverzachter en droger: niet goed voor absorptie en kwaliteit

Hoeveel heb je er nodig?

Dat is zeer persoonlijk. Hoe veel dagen heb je er nodig, hoe vaak was je, moet je vaak vervangen? Dit is zeer afhankelijk van vrouw tot vrouw. 

  • Als je ze als buffer of als soort inlegkruisje gebruikt, heb je er maar eentje per dag nodig. Als je om de drie dagen wast, heb je er met vier of vijf wel genoeg (afhankelijk van hoe lang het duurt voordat ze droog zijn na het wassen)
  • Als je ze als volwaardig maandverband gebruikt, bereken je hoe vaak je je maandverband moeten vervangen op een dag en hoe vaak je wast. Stel dat je er vier nodig hebt op een dag en je wast na drie dagen, dan kom je uit op 16. Dat zijn er 12 voor de eerste drie dagen, en dan nog vier voor die vierde dag terwijl de eerste 12 in de was zitten en hangen te drogen. Als je vaker wast, heb je er minder nodig.

Uit welk materiaal bestaan ze?

Je hebt menstruatieondergoed in verschillende materialen. Meestal zit er een waterdichte ademende laag in PUL (poly urethaan laminaat in). De absorberende ingenaaide inleggers zijn meestal in katoen of bamboe.

Moet je heel je onderbroek uitdoen als je hem wil vervangen?

Ja! Inderdaad. En dat is niet altijd praktisch. Dus een menstruatieonderbroek is niet aan te raden als je tijdens een dag op je werk of op uitstap je een paar ververs beurten nodig hebt. Behalve als het een mooie zomerdag is en je hebt een jurk of rokje aan. Vergeet dan geen wetbag mee te nemen om je menstruatieonderbroek in te kunnen opbergen tot je deze kunt gaan uitwassen. 

Hoe strak moet het zitten om te voorkomen dat het doorlekt?

Het moet helemaal niet strak zitten. Het moet gewoon comfortabel zitten. Zoals elke andere onderbroek. Sommige vrouwen hebben hun slips graag strak, anderen los. Sommige houden van een laag model, anderen van een hoog model, het kan allemaal.

Ruikt het niet?

Als men het menstruatieondergoed goed op tijd wast, niet te lang door draagt en de bovenstaande was adviezen opvolgt dan zou het niet moeten ruiken.

Hoe lang kan je de slips aan?

Dat is zeer afhankelijk van het model dat je draagt en van de hoeveelheid bloedverlies je hebt. Maar als de absorptie je bloedverlies aankan, kan je ze gerust een hele dag aanhouden. Ik raad wel aan om voor de nacht een verse te nemen.  

Hoe lang gaan ze mee?

Net als bij onze andere producten hangt veel af van hoe je het ondergoed verzorgt. Vermijd in ieder geval zeker de droger en was niet met wasverzachter. Wil je meer tips over het wassen van je ondergoed? Lees dan vooral ook deze blog even door: https://www.sliponline.nl/blogs/sliponline-blogs/hoe-moet-je-ondergoed-nachtkleding-en-zakdoeken-wa/

Je kan er alles mee doen, ook zwemmen! Daarna kan je ze, net zoals bij wasbaar maandverband, even uitspoelen en in een wetbag bewaren totdat je gaat wassen.
 
In deze blog heb ik je nu een duidelijke uitleg gegeven van menstruatieondergoed. Heb ik je overtuigd? Wil je het zelf eens proberen of heb jij nog vragen? Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice via de mail, chat of telefoon. En mocht je nu zelf gelijk een exemplaar willen shoppen, hier heb ik alvast wat suggesties voor je: 
 
Sloggi Menstruatieondergoed 
 
Chantelle Menstruatieondergoed
 
Dorina Menstruatieondergoed
 
Groetjes, 
Melanie
 
[blog-products-31]

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter